Lenen met creditcard

Een creditcard is een pas waarmee aankopen gedaan kunnen worden en waarbij de gebruiker enkele weken later pas betaalt. De naam van de creditcardmaatschappij, de naam van de houder en de geldigheidsduur van de creditcard staan op de voorzijde van de kaart. Op de achterzijde bevindt zich een magneetstrip en een strookje voor de handtekening van de kaarthouder.

Wettig betaalmiddel

De creditcard is een wereldwijd geldig betaalmiddel. Bij betaling in een winkel hoefde voorheen alleen een handtekening gezet te worden. Tegenwoordig is de pas ook voorzien van een chip en een pincode om fraude in geval van verlies of diefstal te voorkomen, en is een handtekening alleen vaak niet meer voldoende. Veel betalingen worden echter in internet-winkels verricht waarbij het niet mogelijk is om een handtekening te zetten. Dan wordt volstaan met het invoeren van de creditcard code en de geldigheidsdatum van de kaart. De ingevoerde gegevens worden (meestal) verzonden vanuit een beveiligde omgeving, wat betekent dat de code “gescrambled” (onherkenbaar gemaakt) wordt. Mocht er toch fraude gepleegd worden met de kaart dan kan men aanspraak maken op de verzekering van de creditcardmaatschappij. Als er bijvoorbeeld een on-line betaling plaats vindt, maar het product wordt achteraf niet geleverd, dan wordt dit vergoed.

Krediet

Het krediet dat de rekeninghouder heeft hangt af van het netto inkomen. In tegenstelling tot de betaalpas (debetcard) is de creditcard niet rechtstreeks aan een betaalrekening gekoppeld. Meestal vindt per maand verrekening van het openstaande bedrag van de creditcard betalingen via de betaalrekening plaats. Als de betaalrekening daardoor een negatief saldo krijgt dan moet hierover een hoge rente (tot wel 16%) betaald worden. Sommige banken bieden de mogelijkheid om de creditcard betalingen gespreid over langere tijd terug te betalen met een lagere rente. De rente die over creditcard transacties betaald moet worden is hoger dan de gemiddelde rente op een lening. Voor het gebruik van de creditcard wordt jaarlijks geld betaald. Ook moet per transactie een bedrag betaald worden voor het gebruik van de creditcard wat voor extra kosten zorgt.